skip to main |
skip to sidebar
Friatidningen har
en intressant intervju med Alyssia Rydin.
Sedan tiotals år tillbaka anges ”rekommenderat dagligt intag”, RDI, på livsmedelsförpackningar. [---] Rydin menar att ”optimalt dagligt intag”, ODI, är en bättre nivå.
– Tankesättet med ODI är annorlunda. Det handlar om att optimera istället för att undvika bristsjukdomar, säger Rydin.
För C-vitamin, till exempel, ligger RDI-värdet mellan 60 och 100 mg medan ODI skulle ligga mellan 2 000 och 12 000 mg.
– Man får kombinera kosten med att ta kosttillskott. Tyvärr är det så. Men om alternativet till att ta kosttillskott är näringsbrist och ohälsa är det bättre att ta kosttillskott, menar hon.
– Det stora folkhälsoproblemet i dag är att vi får i oss för lite näring. Det beror på många faktorer som exempelvis minskat näringsinnehåll i livsmedel som en följd av storskaliga odlingsmetoder med mycket kemikalieanvändning och konstgödsel som utarmar jordarna. En engelsk studie visade hur näringsinnehållet i maten dramatiskt minskat sedan 1940-talet. Andra faktorer som påverkat vårt näringsintag negativt är ökat intag av raffinerad kost, ökad stress och miljöfaktorer som tungmetaller och kemikalier i vår livsmiljö. Kroppens förmåga att avgifta sig och försvara sig mot gifter, sjukdomsalstrande organismer med mera är beroende av dess näringsstatus.
– Förr riskerade vi näringsbrister på grund av svält. I dag äter många i Sverige för mycket mat, vi får i oss fler kalorier än vi förbrukar, men paradoxalt nog får vi samtidigt näringsbrister, avslutar Alyssia Rydin.
Läs hela artikeln här:
Hur mycket näring är optimalt?
Skicka en kommentar